tisdag 23 september 2008

Filosofisk morgon

Jag läste för någon dag sedan, på Katrin Schulmans blogg, ett bra citat från hennes vän: "Vi står med en fot i framtiden, en i historian, och pissar på nuet" Det stämmer verkligen. Snackade även med Anders om detta idag, medans vi jobbade och slet. Att till och med här på båten, då jag har hur mycket tid som helst, stressar jag mig själv att hinna med så mycket som möjligt. Tramsiga saker som att kolla på mer film, läsa en bok till, osv. Konstigt det där. Jag har börjat tänka att våran hjärna kanske inte kan uppfatta nuet. Vi kan bara minnas det som händer, någon millisekund efter att det händer, när hjärnan har processerat alla intryck. Är det så? Och vi kan visualisera och fundera på framtiden. Altså minns vi, eller så fantiserar vi, men aldrig upplever. Minns och fantiserar, det enda vi gör, dagarna i ända...

Haha, jag skall i alla fall försöka att ta det helt lungt från och med nu, men utan att missa något. Vi får väl se hur det går.

Peys!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir ännu mer komplicerat när man studerar hur hjärnan egentligen hanterar minnen. Varje gång vi minns något så bygger vi i själva verket upp den upplevelsen från grunden. Och ju oftare du minns något desto mer förvrängs minnet av den "kreativa" processen. Vi återskapar kontinuerligt våra upplevelser hela tiden.

Rekommenderar den här radiodokumentären (om du har fixat din iPod):

http://tinyurl.com/3boyhz

Kan förresten rekommendera hela serien...

Gustaf sa...

När jag tänker efter bör du nog kolla det här avsnittet också:

http://tinyurl.com/386be9

Tor sa...

Wow, tack för tipsen :) Jag är mycket intresserad av Kvantfysik, filosofi och psykologi: Och de är ju alla ämnen som ligger nära varandra, och detta. Jag skall försöka ladda ner dessa, men internet här på båten är så extremt långsamt och instabilt, så vi får se om det går. Det går nämligen via satelit.

Peys

Tor sa...

Tyvärr, aldeles för ostabil lina för att klara av 60 mb på sträck. Om du orkar skulle du kunna leta upp en torrent med dem, för torrents kan jag ladda, men inte söka efter tyvärr :( Peys